SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilosc bialka

  • Pyszne sosy bez cukru w Twojej kuchni

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] producenci żywności chętnie umieszczają je również w produktach, które naturalnie ich by nie zawierały, co widać, gdy przyjrzymy się etykietom popularnych artykułów spożywczych. Źródła: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/ https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/normy_zywienia_2020web.pdf

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 626 Data: 2024-05-16 13:12:49
  • Indeks glikemiczny i indeks sytości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5548 Data: 2017-09-29 22:28:32
  • Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12556 Data: 2018-03-12 07:37:18
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4222 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4058 Data: 2019-06-05 11:30:45
  • Jajka - gotowane czy surowe? Czy warto pić surowe jajka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6055 Data: 2020-05-22 11:47:08
  • Skrót BCAA oznacza aminokwasy rozgałęzione, są to izoleucyna, leucyna, walina. Spotyka się je w dużych dawkach w białku serwatkowym (izolatach, koncentratach i hydrolizatach białka serwatkowego), w odżywkach zawierających BCAA (kapsułki, napoje, proszek do sporządzania napoju), w odżywkach EAA (aminokwasy niezbędne; produkty podobne do BCAA), w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1296 Data: 2022-04-22 09:32:36
  • Alkohol a sportowa forma

    Artykuł
    Lifestyle

    Alkohol w diecie sportowca występuje niezwykle rzadko. Zazwyczaj jest to element pewnego rytuału lub wypijanej lampki czerwonego wytrawnego wina, w ramach lekkiego odreagowania po ciężkim tygodniu treningów. Nie ulega również wątpliwości, że działanie alkoholu w pewnych ilościach, przekraczających możliwości adaptacyjne, wpływa negatywnie na nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18913 Data: 2017-08-19 12:33:34
  • Naukowcy często wyciągają nie do końca słuszne wnioski z badań prowadzonych na osobach otyłych lub niewytrenowanych. Czasem powodem błędnej interpretacji jest użycie niewłaściwej metody pomiarowej (np. BIA w kontekście pomiaru ilości tkanki tłuszczowej czy mięśni). Edda Cava i wspólnicy twierdzą, iż „Wywołana dietą utrata wagi zmniejsza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3738 Data: 2019-01-13 13:18:26
  • Naukowcy Vasunilashorn S. i wsp. oceniali wpływ stężeń kluczowych hormonów i związków wiązanych ze stresem (kortyzol, epinefryna, noradrenalina), hormonów anabolicznych (IGF-1, DHEA), cytokiny (głównie prozapalnej) IL-6. Postawiono hipotezę, że przewlekły stres psychiczny jest związany z krótszą długością telomerów. Telomery to struktury na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2349 Data: 2019-03-20 20:40:17
  • Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3770 Data: 2021-05-29 13:49:24
  • Diety zawierające większą ilość produktów roślinnych, czyli diety wegetariańskie od pewnego czasu są coraz bardziej modne i coraz więcej osób przestawia się na ten typ odżywiania. Czasem jest to spowodowane doniesieniami medialnymi na temat potencjalnych korzyści dla zdrowia. Czasem jest to ślepe podążanie za modą. A czasem związane jest z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1111 Data: 2021-08-16 18:12:10
  • Wafle ryżowe czy kukurydziane? Które wafle są lepsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2659 Data: 2023-12-12 08:02:37
  • Gainer nie działa - co robić?

    Artykuł
    Suplementy

    Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6054 Data: 2017-07-20 09:42:24
  • Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11314 Data: 2018-08-19 14:01:55
  • Zapotrzebowanie kaloryczne na masie - teoria kontra praktyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powodem napisania tego tekstu było pytanie, zadane pod jednym z moich artykułów.  W tekście tym rozważałem, czy do budowy masy mięśniowej potrzebny jest duży naddatek kaloryczny tak zwany "dirty bulking", czy może (dla większości) lepszym rozwiązaniem będzie wolniejsza droga, czyli niewielki plus kaloryczny. Prostszy sposób Po pierwsze  Ułożenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4574 Data: 2020-09-11 17:23:22
  • Węglowodany są nieraz "być albo nie być" w sportach wytrzymałościowych. Właściwa ich podaż może decydować o miejscu na podium, w skrajnych przypadkach nawet o możliwości ukończenia długotrwałego wyścigu, szczególnie w niesprzyjających warunkach. Komentarz W trakcie biegu zużywa się głównie węglowodany i tłuszcze wewnątrzmięśniowe. Jeśli posiłek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2401 Data: 2021-06-23 08:28:05
  • Kto ma pracę biurową, ten dobrze wie, że na dłuższą metę jest to bardzo męczące. Jak to możliwe skoro cały czas się siedzi? Ano możliwe. W dużej mierze chodzi o to, że dla naszego ciała pozycja siedząca nie jest zbyt korzystna. Dodajmy do tego źle dobrane biurko, krzesło, wysokość ekranu komputera i nieprawidłową postawę i mamy receptę na bóle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2848 Data: 2023-01-06 08:18:00
  • Czy węglowodany są niezbędne sportowcom?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1186 Data: 2023-05-10 10:09:55
  • Trening siłowy powinien być wzmożoną aktywnością psychofizyczną, która pozwoli nam na przeprowadzenie efektywnego wysiłku. Ma on skutkować poprawą parametrów wysiłkowych organizmu oraz wizualnych sylwetki. Powinniśmy się przygotować do tego typu wysiłku, aby wyciągnąć z samego treningu jak najwięcej. Czego należy unikać przed treningiem, aby był [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27120 Data: 2018-01-18 11:03:34